ZAJEDNIČKO PREDSTAVLJANJE TURISTIČKE PONUDE ISTOČNE SRBIJE

Zaječar -24.04.2018. godine – U Zaječarskom upravnom okrugu održana jezajednička sednica Saveta Zaječarskog i Borskog upravnog okruga. Tema sednice bilo je formiranje zajedničke turističke ponude osam lokalnih samouprava sa područjaova dva okruga. O ovoj temi se i ranije razgovaralo, ovaj put malo ozbiljnije,napravljeni su prvi konkretni dogovori.

20180424_111104

– Timočka krajina je prelepa u svojoj ponudi, počev od Dunavske regije, preko vinskog puta, Rajačkih pimnica, Stare planine, zdravstvenog turizma do Sokobanje, rimskog nasleđa…Sve to treba objediniti u jednu lepu kvalitetnu ponudu i zajednički nastupiti i ponuditi ove lepote, ne samo građanima Srbije već i Evrope i sveta. Cilj je da se sa što manje sredstava i energije postigne maksimalni efekat i da se u Timočku krajinu dovede što više turista, rekao je ovom prilikom Vladan Paunović načelnik Zaječarskog upravnog okruga.

20180424_111356

– Otvorena je mogućnost da zajedno učestvujemo na međunarodnim i domaćim sajmovima, mogućnost zajedničkog apliciranja u različitim projektima prekogranične saradnje, mogućnost zajedničkog apliciranja u različitim fondovima Evropske unije iz oblasti turizma. Treba da imamo i zajedničku turističku ponudu jer sam siguran da istočna Srbija u turističkom smislu ima itekako šta da ponudi, da iskoristimo te naše potencijale na što je moguće bolji način, istakao je Miroslav Knežević, načelnik Borskog upravnog okruga i naglasio je da će se na ovom sastanku definisati buduće zajedničke aktivnosti koje bi trebalo da se realizuju u najskorijem periodu.

20180424_111531

– Bez obzira što je Sokobanja jedna od najposećenijih turističkih destinacija u našoj zemlji i prepoznata kao izuzetna destinacija za razvoj turizma u Republici Srbiji, ona je dovoljno mala i nedovoljno vidljiva turistima u regionu.Ukoliko želimo da se obratimo nekim turističkim tržištima koja su nam dalja i da bi bili atraktivni mi moramo da ukrupnimo turističku ponudu, da uvežemo sve naše kapacitete, a samim tim i ljudske resurse. Istočna Srbija ima dosta potencijala ne samo Sokobanja, rekao je Ljubinko Milenkovićdirektor Turističke organizacije Sokobanja i izrazio optimizam zbog turističkog povezivanja opština istočne Srbije.

20180424_112822 2

Sastanak predstavnika lokalnih samouprava, direktora turističkih organizacija i ljudi iz Timočke krajine koji su kompetentni u ovoj oblasti biće uskoro nastavljen, turistička sezona treba da traje celu godinu, a ne samo u letnjem ili samo u zimskom periodu.