PREVENTIVNE MERE U SPROVOĐENJU PROTIVGRADNE ODBRANE I ZAŠTITE OD POŽARA

Zaječar, 29.05.2018. godine –   Na 37. sednici Saveta Zaječarskog upravnog okruga razmatran je Izveštaj o pripremljenosti sistema odbrane od grada na području Okruga i spremnost jedinica lokalne samouprave za učešće u sprovođenju protivgradne odbrane, pripremljenost Odeljenja za vanredne situacije Zaječar za zaštitu od požara i otklanjanje mogućih problema u vodosnabdevanju.

29.05.2018. VS

Vladan Paunović, načelnik Zaječarskog upravnog okrugajeistakao da prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda nije bilo dejstava naših protivgradnih strelaca i stanica. Bitno je napomenuti da je 2017. godine  iz budžetnih rezervi Srbija izdvojila 100,a Vojvodina 44 milionadinara za nabavku novih protivgradnih raketa, čime su usevi i dobra umnogome zaštićeniji nego što su bili do sada.

Neke lokalne samouprave su izdvojile dodatna sredstva za nabavku protivgradnih raketa. Prosek raketa u protivgradnim stanicama u Zaječarskom okrugu je 5,7, što je više nego prethodnih godina. To znači da su usevi i dobra u Zaječarskom okrugu bezbedniji. Preventivno delovanje u letnjem periodu je neophodno kako ne bi došlo do štete na usevima,  požara većih razmera, nedovoljno i neblagovremeno obezbeđene vode za piće.

Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda predstoji duži period tropskih dana koji mogu ugroziti useve, dobra i ljude.Tim povodom upućena je preporuka lokalnim samoupravama da putem medija, inspekcijskih i komunalnih službi upozore građane da se pridržavaju uputstava kada su ekstremne temperature u pitanju, posebno poljoprivrednike.Biće oformljena radna grupa Okružnog štaba za vanredne situacije koja će pratiti situaciju na terenu.

„Mi se nadamo da neće biti nekih ekstremnijih neprilika koje bi mogle da ugroze ljude i materijalna dobra. Sledi nam žetva, a znamo da pojedini poljoprivrednici pokušavaju da očiste svoje parcele spaljivanjem strništa što u značajnoj meri može ugroziti njive i useve u okruženju. Toga je prošle godine bilo, evidentirano je oko 210 požara na otvorenom ali nije bilo nekih većih materijalnih šteta. Prošle godine je najveći požar bio na Rtnju gde je i bio angažovan najveći broj stručnih lica vatrogasnih ekipa, kao i ljudi u gašenju“, dodao je Paunović.

Pored članova Saveta Zaječarskog upravnog okruga sednici su prisustvovaličlanova Okružnog štaba za vanredne situacije,  Branislav Matić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Zaječar, Igor Dimitrijević, komandant Vatrogasno – spasilačkog bataljona, Marina Milić, zamenica gradonačelnika Zaječara, Vesna Stanković, gradski većnik zadužena za poljoprivredu, kao i predstavnici Gradske uprave koji obavljaju poslove iz obasti poljoprivrede iprotivgradne zaštite.