ZAŠTITA PRAVA MANJINA

Zaječar, 28. mart 2018. godine – Ivan Bošnjak,državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije i Oliver Marius Dilof generalni konzul Rumunije u Srbiji predsedavali su sastanku Međuvladine mešovite komisije za unapređenje položaja manjina koji je danas održan u Zaječarskom upravnom okrugu.

sl.1_dr Ivan Bošnjak (MDULS)_28.03.2018. u ZUO

Dobri bilateralni odnosi između Rumunije i Srbije i nepriznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije biće upotpunjeni dobrim dogovorima koji će nam pomoći u realizaciji Nacionalnog plana za poboljšanje položaja manjina u Srbiji, ocenioje državni sekretar. On je naglasio da su pripremljena dva nacrta zakona koji se bave pitanjem položaja nacionalnih manjina, od 29. marta u javnu raspravu ući će paket zakona o kojima će odlučivati poslanici republičkog parlamenta na narednom zasedanju.Srbija ima dobar zakonski okvir u oblasti zaštite prava nacionalnih manjina, ali se na brojnim poljima još dosta mora raditi. Bošnjak je naveo da je na sastanku bilo reči o popularisanju učenja manjinskog jezika kroz obrazovni sistem, osnivanju manjinskih redakcija u privatnim medijima na lokalnom nivou, ali i podršci pripadnicima nacionalnih manjina da slobodno izražavaju svoju versku pripadnost.

sl.2_Olyver Marius Dilof (konzul Rumunije u Zaječaru) 28.03.2018.

Oliver Marius Dilof je istakao da bi u cilju razvoja dobre saradnje sa generalnim konzulatom Rumunije, kada je u pitanju poštovanje prava nacionalnih manjina, trebalo imati u vidu i ekonomski razvoj ove dve regije.

sl.3_Vladan Paunović (načelnik ZUO) 28.03.2018.

Načelnik Zaječarskog upravnog okruga Vladan Paunović istakao je da je ta sredina oduvek bila nacionalno mešovita.Izneo je podatak da prema poslednjem popisu iz 2011. godine u Boljevcu i Zaječaru ima 307 građana koji su deklarisani kao Rumuni i 6254 Vlaha.

sl.4_Zaječarski UO 28.03.2018.

Posle ovog sastanka pojedina pitanja su ostala otvorena, poput funkcionisanja i rada rumunske crkve u istočnom delu Srbije, zatim pitanja obrazovanja i informisanja na jezicima manjina, kao i pitanje izbora za Nacionalni savet.Rumunska zajednica u Srbiji i srpska zajednica u Rumuniji treba da budu jedna tačka koja će spajati ove dve države, razumevanje dve zajednice dovodi do prosperiteta u njihovim bilateralnim odnosima. Istaknuta je važnost analize sprovođenja bilateralnih sporazuma, kao i to da će pitanje statusa i položaja nacionalnih manjina biti tema pristupnih pregovora Srbije sa EU.