Važno je prepoznati šta je nasilje!

Juče je u velikoj sali Zaječarskog upravnog okruga održana tribina o sprečavanju nasilja u porodiciu organizaciji Foruma žena Srpske napredne stranke.Narodna skupština Republike Srbije usvojilaje 23. novembra ove godine Zakon o sprečavanju nasilja u porodici. O novom zakonu, u prepunoj sali Zaječarskog upravnog okruga govorio je Radomir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu pravde.

sl-1-tribina-zakon-o-spr-nasilja-u-porodici

„U Srbiji nasilje postoji, postoji i nasilje u prodici,ali sada imamo jednu efikasnu akciju države,koja uključuje sve državne organe,od policije,javnog tužilaštva,suda,Centra za socijalni rad. Poruka ovog zakona protiv ove društvene bolesti koja nas je snašla je da moramo da budemo ujedinjeni. Ovo nije akcija samo Ministarstva pravde,ili Unutrašnjih poslova ili Ministarstva rada,ovo je akcija Vlade Srbije koju podržava i predsednik Vlade Aleksandar Vučić“, istakao je Ilić.

„Ove tribine su značajne, jer se dobijaju odgovori na pitanja – Kako se prijavljuje nasilje? Koja je procedura? Često se dešava da komšija čuje, ali neće da prijavi nasilje, jer se boji da ne naškodi žrtvi. Sada je jasno da prijaviti nasilje nosi jedinu poruku koja može da pomogne žrtvi. Evidentiran je porast nasilja u porodici. U nekim gradovima u Srbiji gotovo da nema postupaka za nasilje u porodici, a tamo je nasilje upravo naočitije, jer se ne prijavljuje. U nekim drugim gradovima opet postoji veća svest samog društva, koje se protiv ove bolesti bori“, dodao je Ilić.

sl-2-trib-zakon-o-spr-nas-u-porodico

„Mi ovde govorimo o ovoj temi jedan dan nakon usvajanja Zakona o sprečavanju nasilju u porodici“, istakao je Vladan Paunović,načelnik Zaječarskog upravnog okruga i poverenik SNS-a za Zaječar i dodao: „Važno je da prepoznamo šta je sve nasilje i da znamo da ono nije samo fizičko, već i psihičko, emotivno, ekonmsko. Svaki vid nasilja mora biti prijavljen i sankcionisan, a u borbi protiv nasilja nad ženama sve nadležne službe – policija, tužilaštvo, socijalne i druge službe moraju da imaju bolju i čvršću saradnju. Međutim, sve ove službe bave se i posledicama nasilja. Važno je da govorimo o uzrocima i da delujemo preventivno, a to možemo samo u porodici i školi. Na taj način sprečićemo, ili bar smanjiti svaki vid nasilničkog ponašanja. Suzbijanje nasilja nad ženama je strateški stub politike unapređenja rodne ravnopravnosti u Srbiji, a mi usvajanjem ovog zakona šaljemo jaku poruku da smo voljni i sposobni da uđemo u koštac sa ovim problemom i da smo spremni sistemski da ga rešimo“, rekao je Paunović.

Iispred Foruma žena SNS-a Milena Trajković je rekla da je sutra dan borbe protiv nasilja nad ženama. Svakog dana se dešava neko nasilje u kome neko strada, da zato ne smemo da ćutimo pred ovim problemom,a da se na proleće u Zaječaruočekuje izgradnja još jedne sigurne kuće.

Tribine su bile organizovane u osam gradova u Srbiji i svuda je vladaloveliko interesovanje. Zakon o sprečavanju nasilja u porodici primenjuje od 1. juna 2017.god kada će i moći da se vidi koliko je bilo hitnih mera, zadržavanja lica i koliko je postignuto primenom novog Zakona.