Predstavljeni rezultati rada Odeljenja sanitarne inspekcije Zaječar

U maloj sali Zaječarskog upravnog okruga juče je održana konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati rada Odeljenja sanitarne inspekcije Zaječarza prvih devet meseci tekuće godine. Inače, ova inspekcija pokriva područje osam opština Zaječarskog i Borskog upravnog okruga.

sl-2-b-mihailovic_-v-paunovic

Ovo je samo jedna od konferencija koje Zaječarski upravni okrug organizuje kao prezentaciju rada državnih organai prema rečima Vladana Paunovića, načelnika Zaječarskog upravnog okruga,Zakon o inspekcijskom nadzoru je maja meseca u potpunosti stupio na snagu, a ima za cilj ima smanjenje sive ekonomije i korupcije.

„Novi Zakon o inspekcijskom nadzoru radikalno menja ulogu inspekcija. Zapravo, inspekcije više nisu službe koje će vršiti samo represiju nad građanima i privrednim subjektima, već će se baviti i edukacijom, ali i upoznati građane sa novim zakonskim odlukama, načinom rada i promenama u radu, kako bi se eventualne greške u radu svele na najmanju moguću meru. Ovaj zakon radikalno menja ulogu inspekcija, jer to više nisu službe koje će vršiti represiju nad građanima i privrednim subjektima, već će se inspekcija baviti edukacijom i upoznavanjem građana sa novim zakonskim odredbama, upoznavanje sa načinom i promenama u radu kako bi se greške u radu svele na najmanju moguću meru. U tom smislu Vlada je formirala koordinaciono telo koje koordinira rad svih inspekcija i usmerava njihov rad i to jejedan sveobuhvatan zadatak za sve nas sa istim ciljem za smanjenje sive ekonomije i koruptivne radnje“, naglasio jePaunović.

sl-1-b-mihailovic_v-paunovic

Rad Odeljenja sanitarne inspekcije Zaječar predstavila je Bistrica Mihailović Petrović koja je istakla da svaka inspekcija ima svoj plan rada kojim je predviđen određeni broj inspekcijskih nadzora, ali da postoje i vanredni pregledi koji su mnogo rigorozniji. Ova inspekcija je za prvih devet meseci na području Zaječarskog i Borskog okruga obavila 1724 pregleda:u Zaječarskom okrugu ukupno je izvršen 1031 pregled, odnosno 253 redovna pregleda, 224 kontrolna i 554 vanredna, a u Borskom 693, od čega 246 redovna, 112 kontrona i 335 vanrednapregleda.

Sanitarna inspekcija u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje „Timok“ Zaječar sprovodiredovne aktivnosti po pitanju kontrola ugostiteljstih objekata u periodu januar-februar i u objektima brze hrane u periodu jun-septembar. Ta kontrola obavlja se uzimanjem briseva sa ruku zaposlenog radnika pod sanitarnim nadzorom, ali i sa opreme, uređaja, nameštaja koji dolaze u kontakt sa hranom i radnicima koji rade na proizvodnji i prometu hrane. U izveštajnom periodu 95 brisaje bilo neispravno – što je devet odsto, odnosno smatra se zanemarljiv. Održavanje higijene u objektima pod sanitarnim nadzorom je veoma važno, pravilnici koji regulišu ovu oblast ne podrazumevaju bilo kakve bakterije na rukama radnika, radnoj površini i opremi.

Bitna delatnost koja je obeležila rad ove inspekcije su zajedničke akcije sa komunalnim inspekcijama na kontroli objekata javnog vodosnabdevanja. Komunalna inspekcija je imala zadatak da na osnovu rešenja koja su donosili opštinski organi (u smislu da se seoski vodovodi tokom vremena moraju dati na korišćenje i gadovanje javnim komunalnim preduzećima koje je u svakom gradu osnovala opština),a na osnovu Zakona o vodama i Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće, seoski vodvodi više nemaju svog titulara. Skoro sva javna komunalna preduzeća na teritoriji oba okruga su dobila rešenja o određivanju zona sanitarne zaštite i izvorištima koja se koriste za vodosnabdevanje. U Ministarstvu zdravlja u toku je postupak izrade rešenja za opštinu Sokobanja, kao i za opštinu Boljevac koja je imala nekih tehničkih problema.

Na osnovu zaključaka radne grupe Vlade RS još jedna od aktivnosti ove inspekcije bila je kontrola otvorenih i zatvorenih bazena u saradnji sa ekološkom inspekcijom. Kontrolisano je 12 objekata u smislu opštih sanitarno tehničkih uslova, higijene, kontrola rada lica, kontrola sredstava koja se konriste za dezinfekciju vode za kupanje i kontrola hlora.

Po instrukcijama Ministarstva zdravlja, u mesecu maju i junu, vršene su kontrole higijenskih prilika u zdravstvenim ustanovama na odeljenjima sa povećanim stepenom rizika, zatim kontrola rada komisija za bolničke infekcije, način uklanjanja medicinskog otpada i prostorija gde se vrši pranje i sušnjenje posteljine i veša. Doneto je sedam rešenja za otklanjanje nedostataka, koji su bili higijensko tehnički i sanitarni. U kontrolnim pregledima je utvrđeno da su svi postupili po rešenjima, odnosno otklonjeni suutvrđeni nedostatci.

Republička sanitarna inspekcija takođe vrši kontrolu ispravnosti dečijih igračaka. Pravilnici po kojima postupaju još su u postupku usklađivanja sa onima iz Evropske unije:

„Na ovom području imamo mali broj onih koji rade na proizvodnji dečijih igračaka. Sve što se uvozi prolazi kontrolu na granici, gde se određeni broj igračaka uzima na analizu i nakon toga dobijaju rešenjeda su zdravstveno bezbedne, da mogu da ih koriste deca i da mogu da se stave u promet, što se odnosi i na igračke u kineskom radnjama. Utoku je promena pravilnika koji će biti vrlo precizan, to je složena tema“ – rekla je Mihailović.

Na narednoj konferenciji za medije u Zaječarskom upravnom okrugu biće prdstavljen rad turističke inspekcije.