Tribina „Bezbednost i zdravlje na radu“

Zaječar, 27.11.2017. godine, Tribina „Bezbednost i zdravlje na radu – Usaglašenost domaćih propisa sa evropskim zakonodavstvom, manjkavosti u povezivanju teorije i prakse, odnosno u primeni propisa iz ove oblasti“ održana je danas u Zaječarskom upravnom okrugu.

slikka

Na području Zaječarskog upravnog okruga bilo je 204 slučaja povrede na radu što su svakako zabrinjavajući podaci – bezbednost radnika u čitavoj Srbiji nije na zadovoljavajućem nivou. Najviše problema ima u oblasti građevinarstva, gde je za prvih devet meseci život izgubilo 8 zaposlenih, dok je 6 zaposlenih stradalo u oblasti industrije. Podaci su zabrinjavajući, postoje mnogi problemi koje treba što pre otkloniti, kako bi se broj povreda na radnom mestu smanjio.

Marina Furtula

Direktorka Uprave za bezebednost i zdravlja na raduMarina Furtulakaže da ima dosta problema i te probleme pokušavamo da rešimo: „Jedan od načina za rešavanje problema jeste upravo Zakon o bezbednosti i zdravlja na radu, koji pripremamo i verujemo da će do kraja naredne godine biti gotov“, istakla je Furtula.

27.11.2017_V.Paunovic

Vladan Paunović je rekao da jedna ovakva tema zaslužuje veliku pažnju, pogotovo što Evropska unija insistira na primeni određenih propisa i zaštiti radnika. „Pored toga što su zakonski akti usaglašeni sa Međunarodnim konvencijama i pored toga što Evropska unija insistira na adekvatnoj primeni i obavezi poslodavaca da moraju da obezbede adekvatnu zaštitu radnika na radnom mestu, svedoci smo i velikog broja povreda koje se dešavaju, ne samo u Zaječarskom okrugu, već i širom Srbije. Evidentno je da se ta pravila ne poštuju baš na adekvatan način. Samo kada je u pitanju Zaječarski upravni okrug za prvih 10 meseci ove godine imamo 204 povrede, 41 rešenje o otklanjanju nepravilnosti u pogledu bezbednosti i zaštite na radu, 5 rešenja o prekidu delatnosti. To dovoljno govori da poslodavci ne poklanjaju dovoljno pažnje ali i sredstava, koliko god da im je to možda mrsko ili teško, na obezbeđivanju tako kvalitetne, zdrave, bezbedne radne sredine za radnike, a znamo da je naše zakonodavstvo u potpunosti prilagođeno Međunarodnim konvencijama, znamo da je država omogućila, preko svojih organa, pre svega inspekcijskih službi, kontrolu i primenu takvih propisa na terenu. Znamo da su poslodavci i sa te strane upoznati kao i njihova ovlašćena lica ali i sami radnici ali eto, dešavaju se takve situacije koje slušamo preko medija, da dolazi do povređivanja, čak i sa onim najgorim ishodima. Država će u svom pogledu i u svom domenu, sigurno obezbediti i čvršće prisustvo svojih organa, pre svega inspekcijskih službi, u kontroli primeni tih propisa, o bezbednosti i zdravlja na radu ali ne samo u smislu prisustva i kažnjavanja što mnogi misle, već i u savetodavnom pogledu, preventivno, da stoje na raspologanju poslodavacima, kako bi kvalitetno i na pravi način primenili propise i radnicima obezbedili ono što im je neophodno i što po Zakonu imaju pravo a to je na bezbednu i zdravu životnu i radnu sredinu“, dodao je Paunović.

Velika sala ZUO

Tribini je prisustvovao Nenad Nerić, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Mira Božić, Uprava za bezbednost i zdravlje na radu, predstavnici lokalnih samouprava, javnih preduzeća, privatnih preduzeća i škola iz svih gradova Zaječarskog upravnog okruga.