Predstavljanje rezultata primene zakona o ozakonjenju objekata i rada Republičke turističke inspekcije

Juče je u Zaječarskom upravnom okrugu održana konferencija za novinare na kojoj je o Zakonu o ozakonjenju objekata govorio Vladan Paunović, načelnik Zaječarskog upravnog okruga, a o radu Odeljenja turističke inspekcije Niš, načelnica ove inspekcije Dragica Pavlović.

sl-2-konf-medije-14-12-2016

Vladan Paunović je istakao da je Zakonom o ozakonjenju objekata, koji je donet novembra meseca 2015. godine, urađeno mnogo više nego prethodnih deset godina, a kompletan proces ozakonjenja trebao bi da bude završen u naredne tri godine.

„Od 27. novembra prošle godine do sada doneto je oko 37 i po hiljada rešenja o ozakonjenju, dok je broj popisanih objekata oko 437 i po hiljada“, istakao je Paunović.

„Cilj Vlade je da u naredne tri godine završi kompletan proces ozakonjenja i to pre svega kada govorimo o porodičnim kućama i stambenim objektima“, kaže Paunović i dodaje:

„To je izuzetno obiman posao, a znamo i da lokalne samouprave nemaju dovoljan broj ljudi koji bi radili taj posao u predviđenom roku. U tom smislu, a na inicijativu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture biće odobreno zaposlenje još jednog broja radnika koji će raditi na tim poslovima u naredne tri godine. Sve lokalne samouprave imale su mogućnost da prijave potreban broj radnika koji bi bili dovoljni za rešavanje tog problema. Na nivou Zaječarskog upravnog okruga biće odobreno oko 48 novih radnika.

Kada su u pitanju lokalne samouprave, u Zaječaru su zahtevana 15 radnika, u Boljevcu 3, Knjaževcu 26, a u Sokobanji 4 radnika“, rekao je Paunović.

sl-1-konf-medije-14-12-2016

Na poslovima ozakonjenja u Srbiji više će raditi ukupno 1046 radnika.

Prema rečima Paunovića, broj objekata koji se procenjuje da treba da bude evidentiran i ozakonjen na području Zaječarskog okruga, u naredne tri godine je 38 hiljada i dvesta objekata, a sam proces evidentiranja trebao bi biti završen do kraja godine, a najkasnije do 31. januara 2017. godine.

O radu Odeljenja turističke inspekcije Niš, koja pored Nišavskog i Zaječarskog upravnog okruga pokriva teritorije Borskog, Pirotskog, Jablaničkog i Pčinjskog okruga, govorila je načelnica ove inspekcije Dragica Pavlović.

Naglašeno je da je turistička inspekcija zadovoljna stanjem na terenu, da je malo objekata koji neregularno rade i da Istočna Srbija ima veliki broj gostiju iz Bugarske i Rumunije koji vole dobru ponudu hrane, zabavu, dobre ljude i gostoljubivost koja je karakteristična za ovaj kraj i sadržaje koji se ne mogu naći u ponudama drgih zemalja. U 2016. godini radi se po novim propisima i Zakonu o inspekcijskom nadzoru koji pokušava da što kvalitetnije sagleda potrošače i da im pomogne u rešavanju svakodnevnih problema. Gde je bilo problema, bila je ova inspekcija da pomogne ugostiteljima, ali su tu bili i građani – korisnici ugostiteljskih usluga, koji su sada stekli jedan viši novo svesti o svojim pravima i o mogućnostima da budu zaštićeni.

Naredne godine turistička inspekcija će se više baviti edukacijom, biće održavani sastanci u svim lokalnim samoupravama, zajedno sa turističkim organizacijama. Pre svega obučavaće se seosko stanovništvo o poslovanju seoskog turističkog domaćinstva i korišćenju fondova Ministarstva poljoprivrede za obnavljanje i prilagođavanje jednog seoskog domaćinstva turističkim potrebama.

„Ove godine smo posebno radili lovni turizam, a Istočna Srbija je izuzetno zanimljiva kada je ova oblast u pitanju, zatekli smo turiste iz Mađarske, Nemačke, Italije“, kaže Pavlović.

Lično je vrlo zadovoljna saradnjom sa Zaječarskim okrugom, načelnikom i njegovim saradnicima, kao i sa ostalim inspekcijskim organima i službama.