32. SEDNICA SAVETA ZAJEČARSKOG UPRAVNOG OKRUGA

Zaječar, 07.09.2017. godine – Članovi Saveta razmatrali su rezultate završetka prethodne i upisa u narednu školsku godinu i sprovođenje Zakona o stanovanju o održavanju zgrada u jedinicama lokalnih samouprava na području Zaječarskog upravnog okruga.vladan-paunovic

Na sednici su najpre prezentovani rezultati završetka prethodne školske godine za teritoriju koju pokriva Školska uprava Zaječar, ističu da nije bilo problema u vreme polaganja ni stručnih, ni prijemnih ispita. Najkvalitetnije znanje pokazali su učenici iz Zaječara. Potrebno je sa direktorima škola odmah održati sastanke, kako bi se blagovremeno zauzeo stav u pogledu potreba određenih profila školovanja učenika za svaku lokalnu samoupravu.

Zakon o stanovanju i održavanju stambenih zgrada, stupio je na snagu 1. januara i između ostalog predviđa i njihovu registraciju. Prema rečima Vladana Paunovića, načelnika Zaječarskog upravnog okruga to zapravo znači da će postojati jedna zajednička baza podataka u kojoj će se nalaziti sve stambene zajednice na nivou cele Srbije i time će biti predupređeno različito registrovanje stambenih zgrada u lokalnim samoupravama.

„Cilj je da u narednih šest meseci svi stanovi i sve zgrade budu registrovane u tom registru, a svi Saveti zgrada održani i preko svojih pravnih zastupnika registrovani. Povod svega ovoga je da se stvore uslovi za što kvalitetnije funkcionisanje zgrada i da se stvore takvi preduslovi gde će svaka stambena zajednica biti pravni subjekt u pogledu svih radnji, ne samo održavanja koji je bio regulisan i prethodnim zakonom, već kako se precizno navodi “ u punom pravnom prometu“, istakao je Paunović i dodao:„Lokalne samouprave su sada u potpunosti upoznate sa ovim regulativama i sa onim šta će se desiti u koliko taj posao ne bude odrađen prema dinamici koja je propisana u Ministarstvu građevine i urbanizma. Kada je u pitanju Srbija, do 31. avgusta registrovan je 951 stambeni objekat, na nivou Zaječarskog okruga svega 3 i to u Zaječaru, dok u Boljevcu, Knjaževcu i Sokobanji, nije registrovana nijedna stambena zajednica“, zaključio je Paunović.