U Zaječarskom upravnom okrugu predstavljene izmene i dopune Zakona o šumama

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Uprave za šume su prezentovali Zakon o izmenama i dopunama Zakona o šumama. Izmene i dopune ovog zakona stupile su na snagu 04. novembra ove godine, pa se povodom toga po okruzima vrše prezentacije zakona.

DSC03039

Saša Stamatović, v.d. direktora Uprave za šume je ovom prilikom istakao da je Zakon promenjen jer je uočen veliki broj nedostataka u primeni. – Prethodni zakon nije prepoznavao neke životne stvari, prirodne nepogode, kao što su recimo ledolomi koji su se desili u ovom kraju i praktično nije postojao sistem za upravljanje u tim situacijama. Jedna od bitnih izmena je i uspostavljanje sistema postupanja u takvim situacijama, finansiranja i organizovanja. Jedan veliki deo zakona odnosi se na kontrole prometa drveta jer je prethodni zakon tu nadležnost dao tržišnoj inspekciji, a pokazalo se u praksi da ona nema kapaciteta da sprovede kontrolu prometa, pa smo dobili haotično stanje na prometu drveta, veliku količinu ilegalnog drveta a to otvara vrata za najgori pojavni oblik ilegalnosti, krađu kako privatne, tako i državne svojine, rekao je Stamatović.

DSC03035

Šumarskoj inspekciji je vraćena nadležnost kontrole prometa drveta, a na šumare u vidu poverenih poslova, odnosno šumarsku službu javnog preduzeća. Šumski fond u Srbiji se dugoročno značajno popravlja, ali to može da bude i mnogo bolje. Osnovni cilj bavljenja šumarskom delatnošću je gazdovanje šumama na održiv način, koji ima za cilj da građanima stavi željena dobra na raspolaganju. Pod tim se podrazumevaju i zaštita vode, vazduha, a to je osnovna poenta bavljenja šumarstvom, dovesti šume u stanje da budu stabilni eko sistemi.