TREĆA FAZA SPROVOĐENJA ZAKONA O OZAKONJENJU OBJEKATA – DONOŠENJE REŠENJA O OZAKONJENJU

ZAJEČAR, 16.08.2017. – Dve faze sprovođenja legalizacije (prva je bila popis bespravno izgrađenih objekata, druga donošenje rešenja o rušenju) se uskoro završavaju, predstoji treća, najbitnija faza – donošenje rešenja o ozakonjenju, koja počinje septembra meseca i trajaće oko tri godine.

IMG_20170816_110453

Popis nelegalno izgrađenih objekata -baza podataka na nivou cele Srbije je završena. Sledećeg meseca počinje donošenje rešenja o ozakonjenju. Oko 70 % iznosa koji građani uplate kao taksu za legalizaciju objekata, treba da pripadne lokalnim samoupravama za razvoj infrastrukture.

Proces legalizacije u Zaječarskom okrugu je polovično odrađen, Boljevac i Sokobanja su završili prve dve faze, dok je Zaječaru i Knjaževcu ostalo još dosta posla.

„Ministarstvo je naložilo da svaki inspektor dnevno mora doneti 40 inspekcijskih rešenja a mesečno 30 rešenja o ozakonjenju. U tom pogledu ministarstvo će u potpunosti stajati na raspolaganju svim građanima, gradovima i lokalnim samoupravama kako bi na najbrži i najefikasniji način svi mogli da reše neke zaostale imovinsko-pravne odnose koji su kočali tu fazu i taj proces u ranijem periodu. Ono što je bilo karakteristično za prethodni period, kada su rešenja u pitanju, je da su građani dovedeni, sticajem okolnosti u malu zabludu jer nisu poznavali proceduru kako se sve to odvija, tako da su dobijali rešenja o rušenje, uklanjanju objekata, pa su bili zbunjeni sta to znači, ne shvatajući da je to prvi korak u procesu ozakonjenja njihovih objekata, koji će na kraju biti okončan donošenjem pravnosnažnih postupaka ozakonjenja“istakao je Vladan Paunović i dodao:

IMG_20170816_110001

„Ministarstvo je formiralo i ekipe koje će u narednom periodu obići sve lokalne samouprave i gradove, gde primete da se taj proces ne odvija na zadovoljavajući način. Mi smo imali jedan sastanak u ministarstvu krajem prošle sedmice, gde je, kada su u pitanju takva rešenja i takva dinamika, jasno stavljeno do znanja da će oni građevinski inspektori, koji se ne budu pridržavali uputstava i normi, podleći sankcijama prema Zakonu o ozakonjenju, a te sankcije su od 50.000 do 150.000 dinara“, napomenuo je Paunović.