Konferencija za novinare – Timočka krajina i dalje okovana ledom

Svi lokalni putevi u Zaječaru, osim na deonici od Zagrađa do Marinovca, juče su bili prohodni, ali situacija na području Zaječarskog i Borskog okruga nije nimalo zadovoljavajuća, jer u mnogim selima nema struje i vode.

Boljevac juče nije imao ni struju ni grejanje, a otežano je i vodosnabdevanje.

Na području Zaječarskog okruga ne rade škole u Salašu, Marinovcu i Halovu, a u opštini Boljevac u Podgorcu i Sumrakovcu.

Svi lokalni putevi u Zaječaru, osim na deonici od Zagrađa do Marinovca, juče su bili prohodni. U visišim predelima saobraćaj je otežan zbog magle i poledice na putu. Ipak, situacija na području Zaječarskog i Borskog okruga nije ni malo zadovoljavajuća, jer u mnogim selima nema struje i vode, a deca iz pojedinih sela su na prinudnom raspustu, zbog, kako kažu nadležni, njihove bezbednosti. Timočka krajina je i dalje okovana ledom. Jedino dobro u celoj situaciji je da nije bilo nastradalih ili povređenih lica, niti materijalne štete na stambenim, poslovnim objektima i javnim ustanovama, ali ni na kritičnoj infrastrukturi.

Usled nepovoljnih vremenskih uslova, ledene kiše i niske temperature, došlo je do kvara na dalekovodu pa su na području Grada Zaječara bez napajanja električnom energijom ostala tri sela, sa ukupno 1.207 stanovnika. Bez struje su ostali žitelji Šipikova sa 670 stanovnika, Lasova sa 337 i 200 žitelja sela Lenovac, koje je ostalo i bez vode. Na deonici od Zagrađa do Marinovca problem stvaraju zaleđene grane koje padaju na put i otežavaju čišćenje ekipama.

Zbog kvara na električnoj mreži ostali su i žitelji Boljevca i okolnih sela u ovoj opštini. Dežurne ekipe Elektrodistribucije rade na otklanjanju kvara. Boljevac nema ni grejanje, a otežano je i vodosnabdevanje. U ovoj opštini bez struje su Kandelica, Staro Korito, Drvnik, Balinac, Aldinac, Gornji i Donji Dejanovac, Mučibaba, Šarbanovac, Radičevac, policijska stanica Kadibogaz, repetitor na Tupižnici, trafo stanica Belami, Manjinac, Stogazovac, Drečinovac, Vlaško Polje, Bučje, Zubetinac, Banjski Orešac, Skrobnica, Vrelo, Božinovac, Beli Potok, Svrljiška Topla i Miljkovac. U određenom broju sela u opštini Knjaževac dolazi do kratkotrajnih prekida snabdevanja električnom energijom.

Na području Zaječarskog okruga ne rade škole u Salašu, Marinovcu i Halovu, a u opštini Boljevac u Podgorcu i Sumrakovcu. Za sada je snabdevanje električnom energijom uredno u opštini Sokobanja.

Osim zakašnjenja u železničkom i kraćih zastoja u drumskom saobraćaju, zbog nepovoljnih vremenskih prilika, nije bilo prekida saobraćaja.

Povodom situacije na terenu u Zaječarskom okrugu je održana konferencija za novinare. Načelnik Okruga Vladan Paunović je ovom prilikom istakao da je u Borskom okrugu bila teža situacija u odnosu na Zaječarski, ali se posledice osećaju u oba okruga.

Veliki broj domaćinstava je ostao bez električne energije, što je prouzrokovalo i dodatne komplikacije, rekao je Paunović.

Prema informacijama od petka 5. decembra u podne najteža situacije u Zaječarskom okrugu je bila u opštini Boljevac, gde je od 4. decembra ceo grad bez struje, sa okolnim selima.

– Sva tri dalekovoda su u prekidu, dva pokušavaju da osposobe, a nedostatak struje prouzrokovao je i pad vodovodnog sistema, tako da će građani morati da se snabdevaju cisternama. To je prouzrokovalo i nedostatak grejanja u Boljevcu. Na teritoriji grada Zaječara tri sela su bez struje. Prema najnovijem izveštaju Elektrodistribucije struje nema u 22 sela. Ono što je dobro je da Sokobanja nema bilo kakvih problema – dodao je Paunović.

On je istakao da su najkritičniji putni pravci za Šipikovo i Marinovac, gde se saobraćaj odvija, ali otežanije. Ekipa Vatrogasno spasilačke brigade iz Zaječara, sastavljena od šest ljudi, nalazi se u Majdanpeku, kao ispomoć.

Sve jedinice su na terenu i ulažu maksimalni trud kako bi uspele da osposobe dalekovode, ali će sve zavisiti od uslova na terenu. U Zaječaru, u petak u prepodnevnim satima struje neko vreme nije bilo u naselju Kraljevica ali i u Gradskoj bolnici i Domu zdravlja, a često dolazi i do povremenih smetnji.

Načelnik Zaječarskog okruga Paunović kaže da se u Zaječaru u narednom periodu u pogledu napajanja električnom energijom ne očekuju neki veći problemi.

Za narednu nedelju najavljuju se i snežne padavine koje će dodatno otežati situaciju na terenu.