14. sednica Saveta Zaječarskog upravnog okruga održana u Knjaževcu

U Knjaževcu je održana 14. sednica Saveta Zaječarskog upravnog okruga. Sednici su pored načelnika Zaječarskog upravnog okruga Vladana Paunovića, Nebojše Marjanovića, predsednika opštine Boljevac, Dimitrija Lukića, predsednika opštine Sokobanja, Bobana Ilića, zamenika predsednika opštine Sokobanja i Milana Đokića, predsednika opštine Knjaževac prisustvovali i Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki Ilarion, Goran Tomić načelnik Policijske uprave Zaječar, Nenad Vučić načelnik Regionalnog centra granične policije i Živorad Milanović načelnik Odeljenja za vanredne situacije.

Jedna od tačaka ovog sastanka bila je unapređenje saradnje između Eparhije timočke i lokalnih samouprava, dok su ostale teme bile stanje javne bezbednosti, bezbednost državne granice i aktivnosti protivgradne zaštite i njeno unapređenje.

Govoreći o potrebi boljeg povezivanja Crkve sa državnim i društvenim institucijama vladika Ilarion je istakao da je svestan teške ekonomske situacije ali da ima mnogo stvari koje se mogu uraditi sa malo sredstva ako se postave prioriteti. Pored neophodnog ulaganja u obnovu parohijskih domova i grobalja, predložio je, da se u neke državne institucije kao što su bolnice, zatvori, starački domovi, stvore minimalni uslovi za posete sveštenika. Takođe je rekao da je Eparhija timočka spremna da pomogne u borbi odvraćanja mladih od narkomanije.

Stanje javne bezbednosti je ocenjeno kao stabilnije i povoljnije nego što je bilo u prošloj godini, bilo je manje krivičnih dela (za više od 9%), ali je veliki broj krivičnih dela rasvetljen (samo dva slučaja nisu). Smanjen je broj požara kao i broj stradalih u saobraćajnim nesrećama, ali zabrinjava rast dela „nasilje u porodici“ i narkomanija i upotreba psihoaktivnih supstanci koje su sve prisutnije čak i u osnovnim školama.

Od 2006. godine pogranična policija, kako je istakao načelnik pogranične policije Nenad Vučić, budno prati državnu granicu prema Bugarskoj, a od 2011. godine zajedno sa bugarskim kolegama koordinirano rade na otkrivanju ilegalnih ulazaka. Zabeležen je ulazak 89 lica koja su sa ratnog područja Bliskog istoka i sverne Afrike pokušala da uđu na našu teritoriju. Broj ilegalnih prelaska stalno raste.

Uskoro će se na javnoj raspravi naći novi Zakon o odbrani od grada, tako da će se donošenjem ovog zakona konačno urediti ova oblast i usaglasiti obaveze lokalnih samouprava, ministartava, hidrometeorološkog zavoda ali i osiguravajućih kuća, istakao je Živorad Milanović načelnik Odeljenja za vanredne situacije.

Podržana je inicijativa da se u budžet Srbije za 2015. godinu izdvoje sredstva nastavak radova na regionalnom projektu – višenamenskoj akumulaciji „Bogovina“.

Predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić se založio da se promoviše još jedan projekat –sprečavanje demografskog pražnjenja, podizanje nataliteta, odnosno „rađanje trećeg deteta“.

Članovi Saveta složili su se sa zaključkom da je demografsko pitanje odnosno pad nataliteta suštinski problem Zaječarskog okruga i Timočke krajine koji će direktno negativno uticati na organizaciju, kvalitet života građana kao i dalji razvoj ovog regiona. U tom smislu, dogovor je, da u najskorije vreme lokalne samouprave sa područja Okruga u saradnji sa Eparhijom timočkom preduzmu zajedničke korake, koji bi imali za cilj stimulaciju porodice, podsticanje rađanja a time, na duži vremenski period, poboljšanje demografske strukture.