ЗАЈЕЧАР, 13. ФЕБРУАР 2019. ГОДИНЕ – ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЈА О РЕЗУЛТАТИМА ИНСПЕКЦИЈЕ РАДА У 2018. ГОДИНИ

Инспекција рада је у 2018. години извршила 70.000 инспекцијских надзора, што је за 31 посто више односу на претходну годину.

На прес конференцији која је 13.02.2019. године одржана у Зајечарском управном округу, свој рад су презентовали Стеван Ђуровић в.д. директора Инспектората за рад и Марина Фуртула в.д. директора Управе за безбедност и здравље на раду. Речено је да инспекција рада која има 238 инспектора треба да контролише преко 400.000 послодаваца, односно да сваком припада више од 1.700 послодавца. У 2018. години регистровано је 17 одсто привредних субјеката више у односу на претходни период, захваљујући Закону о инспекциском надзору и националној стратегији.

sl.1 press 13.02.2019

„Наша држава је 2015. године усвојила Националну стратегију  за борбу против сиве економије. Пре тога смо имали ситуацију да инспекције нису могле да контролишу нерегистроване привредне субјекте па су на неки начин цех плаћали они регистровани. Борба против сиве економије, корупције и криминала је  изузетно тешка и захтева изузетно јаку вољу, велики посао … У ту борбу укључени су сви сегменти друштва па не сумњамо у то да ће сваке наредне године ти показатељи бити све већи и уочљивији“, истакао је Владан Пауновић.

слајд

„Број нерегистрованих субјеката у току прошле године био је већи него у 2017. години, за неких 22 одсто. Те фантомске фирме су и  даље у жижи интересовања инспекције, четири и по хиљаде откривених лица је мање који раде на црно – што је добро и чему тежи министарство и Инспекторат за рад.  Оног пута кад будемо свели да на нивоу државе Србије тај број буде од три до пет хиљада, онда смо успели у својим намерама,“ рекао је Стеван Ђуровић и додао: „Бележи се тренд смањења незаконитости. Број захтева за покретање прекршајних поступака је за 88 одсто више него у 2017. години, разлог је измена Закона о раду.  Прошле године 53 људи је смртно страдало,  највише  у индустрији, у грађуевини и највећи проблем је био пад са висине. Од овог броја њих 17 је радило на црно.“, казао је Ђуровић.

sl.2. M.Furtula, V.Paunović, S.Đurović

Задаци Управе за безбедност и здравље на раду су припрема прописа у овој области и издавање лиценци за обављање послова безбедности и здравља на раду правним лицима. У 2018. години издато је мање лиценци, од 344 лиценцираних агенција надзором је утврђено да свега 30% тих правних лица раде у складу са законом. Речено је да ће се и у 2019. години наставити са повећаним надзором над радом правних лица и предузетника којима је Министарство за рад издало лиценцу за обављање послова безбедности и здравља на раду.

“Не бавимо се само здрављем радника на раду већ се бавимо и њиховом безбедношћу, те две ствари су неодвојиве. Ми велики проблем у безбедности имамо зато што без примене мера безбедности и заштите на раду наши радници су угрожени. У прошлој години смо имали чак 15 случајева страдалих радника у грађевинарству, такође и у прерађивачкој индустрији и када будемо решили проблем безбедности радника, онда је и здравље радника побољшано, јер људски живот нема цену и трудићемо се да максимално заштитимо сваког радника у Србији“, рекла је Фуртула.