14.03.2019. ЗАЈЕЧАР – 42. СЕДНИЦА САВЕТА ЗАЈЕЧАРСКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

Данас је у Зајечарском управном округу одржана 42. седница Савета која је на дневном реду имала две тачке дневног реда: примену Закона о ефикасном коришћењу енергије и учешће јединица локалне самоуправе са подручја Зајечарског управног округа на Конкурсу министарства рударства и енергетике и примену прописа којима је националним мањинама гарантовано право на службену употребу језика и писма.

Конкурс Министарства рударства и енергетике за енергетску ефикасност истиче 27. марта 2019. године. Максималан износ по једном пројекту је 25, за девастиране општине је 30 милиона динара, а укупан износ предвиђених средстава је 330 милиона динара. Девастиране општине могу да добију и 100 одсто предрачунске вредности објекта за који су конкурисали, а остале општине највише 70 одсто (остатак учествују сопственим средствима).

14.03.2019_dr Milija Bulatović

„Циљ је да државне институције и локалне самоуправе смање потрошњу енергије, односно свих видова енергије колико је то могуће. Познато је да све државне институције добијају новац из буџета и није исто да ви годишње уштедите да направите 10 или 20 обданишта или школа. Ради се о великим цифрама а до тих средстава се може доћи ако се смањи оно што се из буџета даје. Сада је изашао конкурс који се од претходних разликује по томе што су до сада општине могле да конкуришу самостално, а сада могу и градске општине“, истакао је Булатовић.

14.03.2019_sastanak

„Министарство рударства и енергетике и држава сваке године улажу све више средстава и напора, прошле године је то било око 220, ове године преко 300 милиона динара, подстичу локалне самоуправе и приватна физичка и правна лица како би радили на енергетској ефикасности. Овај састанак је и био са тим циљем да још једанпут размотримо конкурсе који су у току и шта су то локалне самоуправе припремиле, а шта је оно што још могу припремити када је у питању пројектна документација. Разговарали смо о томе са каквим ће пројектима они наступити, како би били комплетни, да не би били одбијени“ , истакао је Влада Пауновић.